Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πότε μπήκαν οι νόμοι του Ίντερνετ επίσημα στην Ελλάδα;
 
To πρώτο νομοθέτημα που έκανε ρητή αναφορά στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες πρέπει να είναι στην δεκαετία του 1990. Την τελευταία επίσης πενταετία έχουμε πολλά και σπουδαία νομοθετήματα για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, κυρίως προερχόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
Όμως δεν θα έλεγα ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται νομοθεσία σχετικά με το ίντερνετ στην Ελλάδα. Και αυτό διότι στο ίντερνετ ισχύουν οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν και σε όλα τα υπόλοιπα πεδία ανθρώπινης δραστηριότητας. Ένα αδίκημα δεν αλλάζει ανάλογα με το μέσο με το οποίο διαπράτετται. Έτσι η απειλή για παράδειγμα παραμένει απειλή είτε ασκείται μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ίντερνετ είτε δια ζώσης. Κατά συνέπεια καταλαβαίνετε ότι ο Αστικός και ο Ποινικός Κώδικας ή το Σύνταγμα για παράδειγμα, ισχύουν και στο ίντερνετ χωρίς απαραίτητα να χρειάζονται πάντα εξειδίκευση. 

Κατά πόσο είναι ενεργοί;

Απόλυτα ενεργοί. Φροντίζει γι'αυτό η ελληνική δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της. 

Προστατεύουν αρκετά τους χρήστες του διαδικτύου;  

Προστατεύουν κάθε φορά αυτούς που χρήζουν προστασίας. Όχι μόνο τους χρήστες αλλά και τους πολίτες εν γένει. Οι νόμοι πρέπει να συντάσσονται με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Όχι για να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ομάδες ή να αφήνουν απροστάτευτες άλλες. Σημειώνω εξάλλου ότι σχεδόν το 90% της ελληνικής νομοθεσίας αναφορικά με το ίντερνετ, είναι απόρροια ευρωπαϊκής νομοθετικής παραγωγής. Δηλαδή σταθμίζουν τα συμφέροντα και προστατεύουν τους χρήστες όχι μόνο στο στενό εγχώριο πλαίσιο αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Πως ελέγχουν οι αρχές τα διάφορα κυκλώματα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για παράνομους σκοπούς;

Με τις μεθόδους που προσφέρει η ίδια η σύγχρονη τεχνολογία. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την διάπραξη αδικημάτων αλλά και για την εξεύρεση των δραστών. 

Διαδίκτυο και παιδιά. Κατά πόσο προστατεύονται τα παιδιά που σερφάρουν στο διαδίκτυο;

Όσο προστατεύονται και όταν παίζουν αφύλακτα στο δρόμο. Όταν δεν υπάρχει παρακολούθηση και στενή επαφή του παιδιού με το γονιό, η οποιαδήποτε προστασία αποδεικνύεται ανεπαρκής. Οι μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού υπολογίζουν πολύ το θέμα παιδί, και αναπτύσσουν τα κατάλληλα εργαλεία που βοηθούν τον γονέα να καθοδηγήσει και να ελέγξει το παιδί του. Ακόμη και οι εταιρείες που κατασκευάζουν παιγνίδια, τα οποία πολλές φορές έχουν κατηγορηθεί για τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο συμπεριλαμβάνουν στα παιγνίδια τους ειδικές γονεϊκές ρυθμίσεις για τον έλεγχο του παιδιού. 
Ασφαλώς όμως τα παιδιά εκτίθενται σε τεράστιο όγκο πληροφορίας στο ίντερνετ, η οποία εκτός από χρήσιμη μπορεί να είναι και περιττή ή και επιβλαβής, κάποιες φορές και παράνομη. Τα ίδια παιδιά καθημερινά εκτίθενται σε ατελείωτη βία μέσω της τηλεόρασης ή του κινηματογράφου και σε ποικίλες εικόνες, οι οποίες επίσης μπορεί να είναι επιβλαβείς, αλλά δεν βλέπω τους γονείς να ανησυχούν γι' αυτό. Η προστασία του παιδιού στο ίντερνετ είναι ζήτημα εκπαίδευσής του στο εργαλείο αυτό και σωστής παρακολούθησης από τον γονέα ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του κάθε παιδιού. 

Πως βλέπετε τις ποινές όσων εμπλέκονται με παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο;

Δεν θα κρίνω εγώ τις ποινές που έχει επιβάλει ο νομοθέτης. Εμπιστεύομαι την κρίση του. Με απασχολεί περισσότερο η αντιμετώπιση των παιδόφιλων αποκλειστικά ως εγκληματιών και όχι ως ασθενών όπως πράγματι είναι, και η ευκολία των μέσων μαζικής ενημέρωσης να αποδίδουν κατηγορίες και να ανεβάζουν τους τόνους παρουσιάζοντας συχνά την Ελλάδα ως άντρο παιδοφίλων ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε ούτε μία τελεσίδικη καταδίκη στο θέμα αυτό. Επίσης με απασχολεί πολύ η φιλοδοξία των αστυνομικών αρχών, που για να υπηρετήσουν έναν νόμο καταπατούν δεκάδες άλλους, και ο φόβος, η άγνοια και ο ασύγκριτος φόρτος εργασίας των δικαστικών λειτουργών που τους κάνει να αποφασίζουν "στο φτερό" για θέματα τόσο δυσχερή που απαιτούν συχνά και ειδικές τεχνικές γνώσεις. Η πορνογραφία "πουλάει" πολύ τον τελευταίο καιρό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν είναι όμως το μοναδικό αδίκημα σε σχέση με το παιδί. Δεν βλέπω αντίστοιχο ενδιαφέρον και για τις απαγωγές παιδιών, το trafficking γυναικών και παιδιών, τις παράνομες υιοθεσίες και πολλά άλλα. 

Ως νομικός, πως βλέπετε τις επιρροές του διαδικτύου στα παιδιά;

Δε νομίζω ότι οι νομικοί είναι ο κατάλληλος κλάδος για αυτήν την ερώτηση. Οι νόμοι ρυθμίζουν, δεν εξηγούν. Ο εκάστοτε νομοθέτης οφείλει να λαμβάνει την γνώμη άλλων ειδικοτήτων και να ρυθμίζει αναλόγως την κοινωνική συμπεριφορά. 

Διαδίκτυο και κοινωνία. Κατά πόσο μπήκε η γνώση της επιστήμης του διαδικτύου στο δικαστικό σύστημα της χώρας;

Δεν βλέπω να έχει μπει καθόλου μέχρι στιγμής. Τα δικαστήρια πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν είναι μηχανογραφημένα, οι περισσότεροι δικαστές γράφουν ακόμη χειρόγραφα, και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ιδέα τι είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και το ίντερνετ. Στην Νομική Σχολή της Αθήνας υπάρχει μια επιλογή στο μάθημα της νομικής πληροφορικής, αλλά η πληθώρα των δικαστικών λειτουργών που καλούνται να αποφασίσουν καθημερινά σε δεκάδες υποθέσεις σχετικές με το ίντερνετ συχνά δεν έχουν καμία εξειδικευμένη γνώση, δεν καταλαβαίνουν καν την ορολογία. Τι θα πει "τσατ", "φόρουμ", "σόσιαλ νέτγουορκ", είναι άγνωστο πεδίο για τους πιο πολλούς.  

Πιστεύετε πως η ελληνική κοινωνία είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του ιντερνέτ;

Εσείς πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία αξιοποιεί επαρκώς το ίντερνετ; Έχει επαρκή πρόσβαση σε ικανοποιητική τιμή; Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για τις επιπτώσεις ενός πράγματος που δεν χρησιμοποιείται ακόμη σε όλη την επικράτεια; Έχετε καμιά ιδέα αν οι ελληνικές επαρχίες έχουν πρόσβαση σε υψηλής ταχύτητας ίντερνετ; Τα νησιά; Οι τιμές είναι τέτοιες που να μπορεί ο κάθε Έλληνας να έχει ίντερνετ γι'αυτόν και τα παιδιά του στο σπίτι; Το δημόσιο λειτουργεί ηλεκτρονικά; 
Και για να απαντήσω στην ερώτησή σας θα σας πω ότι η ελληνική κοινωνία βλέπω να ασχολείται πολύ περισσότερο με τις επιπτώσεις του ίντερνετ από ότι με τις επιπτώσεις της τηλεόρασης. 




 

Επκοινωνία

Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 40

Τηλέφωνο: 210 33 88 528

Email: info@spiropoulou.com