Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Της Έλενας Σπυροπούλου
Δικηγόρου

Ερώτηση:

Θέλω να προβώ σε αγορές μέσω του διαδικτύου, αλλά φοβάμαι να χρησιμοποιήσω την πιστωτική μου κάρτα. Διασφαλίζομαι με κάποιο τρόπο;

Απάντηση:

Ο βασικότερος κίνδυνος στις πληρωμές με πιστωτική κάρτα μέσω του διαδικτύου είναι η κλοπή των στοιχείων της κάρτας και η παράνομη χρήση τους από τρίτον. Όταν χρησιμοποιούμε την πιστωτική μας κάρτα παρουσιαζόμενοι αυτοπροσώπως σε ένα κατάστημα, ο κίνδυνος απώλειας των στοιχείων της κάρτας μας ή της παράνομης συναλλαγής με αυτήν είναι μικρός, γιατί η κάρτα χρεώνεται μετά από έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων μας με αυτά της ταυτότητάς μας.

Όμως στο διαδίκτυο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς ο πωλητής –δηλαδή ο δικαιούχος του δικτυακού τόπου από τον οποίο παραγγέλνουμε το προϊόν- δεν έχει τη δυνατότητα να διασταυρώσει τα στοιχεία μας, μολονότι για να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, του γνωστοποιούνται ο αριθμός και η ημερομηνία λήξης της κάρτας μας, στοιχεία τα οποία από μόνα τους είναι αρκετά για να πραγματοποιηθεί κάθε συναλλαγή μέσω αυτής, εν γνώσει μας ή και χωρίς αυτήν.

Αν λοιπόν τα στοιχεία της κάρτας μας κλαπούν και γίνει παράνομη χρήση τους, με χρέωση του λογαριασμού μας, ποιος ευθύνεται και κυρίως ποιος θα πληρώσει;

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Ζ1-178/2001, η οποία εναρμόνισε το ελληνικό δίκαιο με τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 97/489 σχετικά με τις συναλλαγές που γίνονται με μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ο κάτοχος της κάρτας οφείλει να φυλάττει με ασφάλεια τους κωδικούς του, και να ειδοποιεί άμεσα τον εκδότη της κάρτας, δηλαδή το πιστωτικό ίδρυμα που του την προμήθευσε, για την απώλεια ή την κλοπή της, τον καταλογισμό άγνωστης συναλλαγής στο λογαριασμό του και για κάθε εν γένει ανωμαλία ή σφάλμα στο λογαριασμό του.

Μέχρι τη στιγμή της ειδοποίησης του εκδότη, ο κάτοχος βαρύνεται με τις ζημίες που έχει υποστεί μέχρις του ποσού των 150 ευρώ μόνο, εκτός εάν από βαρειά αμέλειά του ή με δόλο δεν ενημέρωσε καταλλήλως και εγκαίρως την τράπεζα-εκδότρια της κάρτας. Μάλιστα, αν για την ηλεκτρονική πληρωμή απαιτείται χρήση εμπιστευτικού κωδικού αριθμού ή άλλης παρόμοιας απόδειξης της ταυτότητας, χωρίς να απαιτείται επίδειξη ή ηλεκτρονική αναγνώριση της κάρτας, τότε ο κάτοχός της δεν ευθύνεται καθόλου.

Επομένως μια συναλλαγή που δεν αναγνωρίζεται και έχει χρεώσει τον λογαριασμό σας, μπορεί να μην σας επιβαρύνει καθόλου, και το ποσό να σας επιστραφεί από την τράπεζα, αν ενημερώσετε έγκαιρα για την απώλεια της κάρτας σας ή την άγνωστη συναλλαγή. Το μεγαλύτερο ποσό με το οποίο μπορεί κανείς να επιβαρυνθεί για συναλλαγή που δεν αναγνωρίζει, είναι αυτό των 150,00 ευρώ, που ορίζεται στην οικεία Υ.Α.

Από την μηνιαία στήλη "Νομική Στήριξη στην Ψηφιακή Εποχή", δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Financial RAM




 

Επκοινωνία

Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 40

Τηλέφωνο: 210 33 88 528

Email: info@spiropoulou.com